ارکواز شهري است در استان ايلام ايران. ارکواز مرکز شهرستان ملکشاهي است.
پيشينه
حاکم ايلام در زمان سلطان ملکشاه سلجوقي در ناحيه ارکواز (ارک: پايتخت - واز: وسيع) قلعه و برج داشتهاست. طوايف ملکشاهي به دو دسته گرزينوند و هورده کو تقسيم ميشوند که عبارتند از: نقي، خميس، روسگه، خوادا، کاظم بگ، حسين بگ، شکر بگ، ملگه، کلوند، کناريوند، گراوندي، خيرشه، کوکي، اما، سيرانه، مهر، کل کل، رسولوند، کنياينه، باولگ، قيطول، خرزينوند، گلان، خليلوند، جمعه، علي نظر، کور، شره مير، سيه گه، باوه پيرمحمد و کلگه.
آثار تاريخي و باستاني
1- آرامگاه سيد محمد عابد (گنبد پيرمحمد) واقع در 28 کيلومتري شهر ملکشاهي در مسير ملکشاهي به مهران. سبک بناي آن مربوط به دوره صفويهاست.
2- چهار تاقي آتشکده کوشک قينفر از آثار بجا مانده از دوران ساساني با پنج متر ارتفاع و بيست و هفت متر مساحت که با گچ و سنگ احداث شده و روي چهار ستون از سنگ و گچ قرار دارد. در جوار اين اثر تاريخي که در کوه پشمين ملکشاهي قرار دارد چشمه آب و درختان مورت و انجير و زيتون قرار دارد.
3- در قسمت غربي شهر ارکواز آثار قلعهاي بجامانده از دوران کهن قرار دارد که مردم منطقه آنرا قلعه جوق ميخوانند. بعضي معتقدند که اين قلعه در اصل قلعه سلجوق نام داشته که در زمان سلجوقيان محل نگهداري اسيران بودهاست.
4- در سيصد متري روستاي گل گل ملکشاهي و سر چشمه رودخانهاي به همين نام نيز کتيبهاي به خط ميخي آشوري وجود دارد که مربوط به هزاره اول قبل از ميلاد ميباشد. در قسمت بالاي اين کتيبه که در فاصله 3 متري از سطح زمين بر روي تخته سنگي حجاري شده تصوير صورت مردي با ريش بلند که به جانب شمال شرق منطقه مينگرد و چند ستاره در مقابل پيشاني و کلاهش واقع شدهاست قرار دارد که عموما اعتقاد بر اين است که تصويري از آشور باني پال ميباشد که تمدن ايلام را مورد يورش وسيع قرار داد و فتح کرد.
5- آبشار اما در 15 کيلومتري شهر ملکشاهي.