پيشوا يکي از شهرهاي شهرستان ورامين است که در 45 کيلومتري جنوب شرقي تهران و 10 کيلومتري ورامين و در دامنه تپههاي طبيعي جاي گرفتهاست. پيشوا حدود 130000 نفر جمعيت دارد و رو به گسترش است.
تاريخچه
ديرينگي باستانشناسي منطقه پيشوا به پنجاه هزار سال پيش و دوره پارينهسنگي ميرسد.
در دستنويسي درباره تاريخ خوار (گرمسار امروزي) و ورامين که رونويس آن هنوز باقي است حدود شهر امروزي پيشوا و سناردک را سامنات ناميدهاند.آنچه مسلم است نام کهن اين محل سامنات بودهاست. از زمان بنياد پيشوا آگاهي دقيقي در دست نيست و به جز آرامگاه امامزاده جعفر سازه تاريخي ديگري دراين شهر وجود ندارد ليکن با توجه به وقفنامه امامزاده جعفر در سال 873 ه . ق ميتوان تاريخ بنياد را پيش از سال 873 دانست.
تا پايان روزگار قاجار اين شهر به نام امامزاده جعفر ناميده ميشد ولي با ساخت راهآهن سراسري و گذر آن از اين سامان نام آن از امامزاده جعفر به پيشوا دگرگون شد.
برپايه گفتههاي اهالي اين شهر رويداد 15 خرداد 1342 از اين شهر آغاز گرديدهاست. اين شهر جزء معدود مناطقي است که تقريبآ همگي مردمان آن بومي استان تهران و اين منطقه ميباشد. مهمترين منطقه تفريحي اين شهر يک پارک جنگلي در قسمت پرارتفاع شهر ميباشد.
در لغتنامه دهخدا زير واژه پيشوا چنين آمدهاست:
پيشوا امامزاده جعفر قصبهاي جزء دهستان بهنام سوخته بخش ورامين است، سکنه آن فارسيزبان هستند و آب آنجا از قنات ورامين و محصولات آن غلات و صيفي، باغات و چغندر قند ميباشد.
منطقه پيشوا بخشي از دشت ورامين است و گفته شده سکنه آن از قديم مانند ورامين تاجيکها بودهاند. بجز از تاجيکها، رازيها و هم از باشندگان قديم ميباشند. تا سدههاي نهم و دهم خاندان جنيدي نام آورترين خاندان ساکن در منطقه پيشوا بودهاند.
بر پايه سرشماري سال 1375 جمعيت شهرستان پيشوا در آن سال 29,884 تن بودهاست. 98/9 درصد از اهالي اين شهر از امکانات برق و 6/96 درصد از آب لوله کشي و 7/23 درصد نيز از تلفن در سکونتگاههاي خود بهرهمندند. سوخت کاربردي باشندگان شهر نيز گاز شهري است.
از جمله مناطق زيبا وزيارتي اطراف اين شهر امامزاده عبدالله مي باشد كه در نزديكي روستاي قلعه بلند قرار دارد اين امامزاده زيبا وتاريخي از جمله مناطق بكر ودست نخورده در اين منطقه مي باشد كه سالانه پذيراي عده زيادي از زائرين مي باشد.
مراکز آموزش عالي
دانشگاه آزاد اسلامي واحد ورامين در اين شهر قرار دارد.