قوچان مرکز شهرستان قوچان در استان خراسان رضوي واقع است. بر اساس سرشماري سال 1385 مرکز آمار ايران، جمعيت آن بالغ بر 96,953 نفر بودهاست .
پيشينه تاريخي:
آنچه از تاريخ كهن نمايان است منطقه فعلي قوچان است كه توسط دليران پارسي متمدن گرديده و به تشكيل امپراتوري يوئه چري مي انجامد، جزو يكي از دولتهاي مقتدر آن زمان بوده كه نام دو هزار سال قبل آن آساآك يا آرسكا بوده و در طي دورانهاي تاريخي مقر تمدن خبوشان ناميده مي شد كه در حال حاضر از آن به نام قوچان قديم ياد مي شود.
نژاد مردم قوچاني اصيل آريائي مي باشد كه قبل از اسلام به اين منطقه مهاجرت كرده بودند و در ابتدا به زبان فارسي و سپس فارسي دري صحبت مي كردند، البته بعدا اين اقوام در اثر حوادث تاريخي و حملات تركها و مغولان از آن اصالت اوليه به در آمده و نتيجتا زبان مردم نيز متنوع گرديد. مهاجرت اكراد در اوايل قرن يازدهم هجري عامل ديگري در تنوع زبان و تيره بوده، قابل ذكر است كه مردم قوچان اصالت و بويژه زبان خود را حفظ كرده اند بعنوان مثال مركز شهر و شهر عتيق (شهر كهنه) و روستاهاي برسلان سه گنبد و داغيان و گزل آباد، مايوان و استاد و … هم اكنون به زبان فارسي تكلم مي كنند كه خود بيانگر نفوذ بالاي تکلم زبان فارسي در اين منطقه است. گذشته از آن تركهاي مهاجر به اين منطقه نيز زبان و نژاد خاص خود را دارند.
تبار:
تبار مردم آن فارس،کرد کرمانج و ترک ميباشد. همچنين ايلهاي زعفران لو، پيچران لو و ميلان لو در آنجا حضور دارند.
جغرافيا:
قوچان منطقهاي کوهستاني است. ارتفاع آن از سطح دريا 1317 متر است. داراي آب و هواي کوهستاني با زمستانهاي سرد ميباشد. از بلند ترين ارتفاعات آن کوه سر اخر واقع در روستاي قره شاهوردي ميباشد.
مشاهير:
کليمالله توحدي
عباسقلي رنجبر
قربان سليماني
يوسف کلاهدوز