بسطام يکي از شهرهاي شهرستان شاهرود در استان سمنان ايران است. اين شهر در نام شهري که در هفت کيلومتري شمال شرقي شاهرود جاي دارد. جمعيت بسطام بر اساس سرشماري سال 1385، برابر با 7,724 نفر بوده است.
پيشينه
تاريخ اين شهر قبل از ورود اسلام به ايران مشخص نيست. بنابر يک روايت حاکم خراسان در زمان خسروپرويز که نام وي «بسطام نام» بود، اين شهر را بنا گذاشته است. با توجه به اين روايت اين شهر را بايد شهرهاي تأسيسشده در دوران شاپور دوم ساساني دانست. در دوره عباسيان، اين شهر دومين شهر ايالت قومس و تالي دامغان بود و پس از حمله مغول رو به انحطاط رفت.
شرايط طبيعي
اين شهر آب و هوايي مطبوع در تابستان و سرد در زمستان دارد. باغات زردآلو سراسر شهر را احاطه کرده اند . عمده در آمد مردم از همين طريق است.
بناهاي تاريخي
زيارتگاه امامزاده محمد بن جعغر صادق، برج کاشانه بسطام، گنبد غازان خان، مقبره بايزيد بسطامي، و مسجد جمعه بسطام ، برج و باروي شهر ، يخ دان سعيدي ، آب انبارهاي احمدي و باباابوالقاسم ، حمام قديم
در جلسه هيئت وزيران در تاريخ 23 خرداد 1386 که در سمنان برگزار شد، اين شهر به استناد ماده 8 قانون تشکيل سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، بهعنوان شهر نمونه گردشگري تعيين شد.