سرخه از شهرهاي استان سمنان است. سرخه در 20 کيلومتري غرب مرکز استان (شهر سمنان) و در 180 کيلومتري شرق تهران قرار دارد و مرکز بخش سرخه يکي از بخشهاي شهرستان سمنان است. بر اساس نتايج سرشماري سال 1385 جمعيت شهر سرخه 9,092 نفر بودهاست.
نامشناسي و تاريخچه
وجه تسميه اين شهر را وجود کوههاي سرخ در اطراف آن گفتهاند از آنجاييکه به سرخه در گويش سرخهاي «سور» گفته ميشود و سور در فارسي به معني سرخ ميباشد ميتوان گفت اين وجه تسميه درست است، اما نظرهاي ديگري هم مطرح است که بيشتر به افسانه ميماند تا حقيقت. «ابن رُسته» از اولين جغرافي نويسان جهان اسلام، بيش از هزار و صد سال پيش، در کتاب «اعلاق النفيسه»، نام اين ديار کهن را در کنار شهر سمنان ثبت کردهاست. مسجد چهل ستون سرخه نيز يادگار آن سالهاست.
زبان
مردم سرخه به گويش سرخهاي سخن ميگويند. سرخه يکي از شهرهاي کهن منطقه قومس است. منطقهاي که به تعبير دکتر منوچهر ستوده، جزيره لهجههاست و کانون گويشهاي اصيل ايران. گويش سرخهاي را در گروه گويشهاي حاشيه درياي خزر و زيرمجموعه گويشهاي ايراني نو غربي ميدانند. لاسجرد، افتر، بيابانک، مؤمنآباد، اسدآباد و اروانه از روستاهاي اطراف سرخه هستند که گويشهاي متفاوت اين روستاها از نکات جالب توجهاست.
محصولات کشاورزي
از عمدهترين محصولات کشاورزي سرخه ميتوان به خربزه، انار، پنبه و گندم اشاره کرد.
محصولات دامي و طيور
صنعت دامپروري در سرخه نسبت به صنعت طيور از رشد کمتري برخوردار است. در اطراف شهر سرخه مراکز مختلفي وجود دارد که به پرورش مرغ گوشتي ميپردازند.
صنايع سرخه
با توجه به معادن وسيع نمک و گچ در اطراف سرخه واحدهاي مختلفي در زمينه فراوري گچ و توليد نمکهاي خوراکي فعال هستند.همچنين واحد توليدي کربنات سديم در جنوب اين شهر واقع شده است که از مواد اوليه نمک و آهک اطراف سرخه جهت توليد کربنات سديم استفاده مينمايد. صنعت پلاستيک نيز در سرخه از رونق مناسبي برخوردار است و واحدهاي کوچک زيادي اقدام به توليد قطعات پلاستيک مينمايند.
آثار تاريخي
آب انبار قديمي (موزومَبل)
مسجد چهل ستون
آسيابهاي آبي
جاذبههاي طبيعي
در اطراف اين شهر چشمههاي آب معدني متعددي وجود دارد که تعدادي از آنها از اين قرارند:
چشمه معدني شورآب (شمال غربي سرخه)
چشمه معدني نمکدره (جنوب سرخه)
چشمه معدني تلخآب (غرب سرخه، روستاي لاسجرد)
مشاهير
آيت الله فيض سرخهاي
آيت الله ارسطو سرخهاي
دکتر حسن روحاني
عباسعلي اسلامي (شاعر)