جَهرُم يکي از شهرهاي استان فارس در ايران است. اين شهر، مرکز شهرستان جهرم است. جمعيت اين شهر طبق سرشماري سال 1385، برابر با 105,285 نفر بودهاست .
نام و پيشينه تاريخي
جهرم از شهرهاي بسيار قديمي ايران است که نام قبلي آن گهرم بودهاست. فردوسي در شاهنامه از آن در عصر ساسانيان ياد کرده و نام دلاور ايراني يعني گهرم بر آن نهادهاست. هم چنين در تاخت و تاز اسکندر از جهرم نام برده ميشود و اين شهر را در عصر پادشاهي بهرام گور دشتي بي آب ميخواند. جهرم يا گهرم به معني جاي گرم است. به استناد نوشتههاي استخري، ابن بلخي و حمدالله مستوفي، جهرم قلعه بزرگ، معروف به خورشه و خورشاه داشت که فاصله آن تا شهر، پنج فرسخ بود. باني اين قلعه، خورشه، عامل خلفاي بنياميه در جهرم بود. اين قلعه بعدها به همت خواجه نظام الملک وزير مشهور سلجوقيان تعمير و مرمت شد و در آن زمان اين شهر در جنوب ايران بزرگترين آبادي به حساب ميآمد. در نهايت پس از پيروزي اعراب اين شهر را جهرم خواندند. يکي از جنگهاي اعراب و ايرانيان و شايد آخرين آن در اين شهر واقع گرديد که تعداد کشتهها آنقدر زياد بوده که کوهي در غرب جهرم محل اين درگيري به کوه شهدا معروف شدهاست و درهاي نيز به نام دره لاشه (جسد) معروف گرديدهاست.
جهرم و انقلاب اسلامي
اين شهر در زمره 11 شهري قرار دارد که در آنها حکومت نظامي اعلام شد
مکانهاي ديدني و تاريخي
مسجد جامع جهرم از آثار دوره صفوي.
آتشکده قدمگاه که در جنوب شهر جهرم روي تپهاي باصفا ديده ميشود. اين آتشکده بر تمامي شهرستان جهرم مشرف است و از جمله آثار باستاني و ديدني منطقه به شمار مييند.
بزرگترين غار دست ساز جهان که بنام سنگشکن معروف است در اين شهر قرار دارد.
غار ورا معروف به معبد خورشيد نيز از ديگر جاذبههاي طبيعي جهرم است.
بازار جهرم.
کوههاي ديدني بنيز، چاتيز، اونار و غيره.
قلعه باستاني معروف به قلعه گبري که بر روي يک کوه کوچک ما بين دو کوه بزرگ قرار دارد.از عجايب قلعه گبري چاه اين قلعهاست که در سنگ کوه حفر شدهاست.
چشمهاي در کوه معروف به دوغوره
امام زاده فضل بن موسي(ع)