کرمانشاه يکي از شهرهاي بزرگ ايران و مرکز استان کرمانشاه ميباشد. برپايه سرشماري سال 1385 خورشيدي، جمعيت اين شهر بالغ بر 784,602 نفر بودهاست که از اين جهت نهمين شهر بزرگ ايران محسوب ميشود. کرمانشاه از شهرهاي تاريخي و فرهنگي ايران است و بهدليل قرارگرفتن در تقاطع دو محور شمال به جنوب و شرق به غرب و نيز همجواري با کشور عراق و واقعشدن بر سر راه کربلا و بغداد از اهميت بسياري برخوردار است.سه رودخانه قرهسو، آبشوران و چمبشير از کرمانشاه عبور ميکنند.مردم اين شهر به زبان کردي (گويشهاي کردي کرمانشاهي، کلهري، جافي و لکي) و زبان فارسي (گويش فارسي کرمانشاهي) سخن ميگويند.
فاصله شهر کرمانشاه با تهران در بهترين حالت 590 کيلومتر و تا مرز خسروي (مرز ايران و عراق) در حدود 200 کيلومتر است.
وجه تسميه
واژه کرمانشاه در دوره ساسانيان بر روي شهر کنوني کرمانشاه گذاشته شدهاست؛ بهطوري که در يک اثر مکتوب تاريخي، واژه کرمانشاه را لقب بهرام چهارم -پادشاه ساساني- دانستهاند؛ چراکه وي پيش از رسيدن به تخت شاهي، حاکم شهر کرمان در جنوب شرق ايران بودهاست؛ بههمين دليل پس از پادشاهي او نام اين شهر را به افتخار بهرام چهارم -حاکم کرمان- کرمانشاه نهادهاند.
اقتصاد
کرمانشاه مرکز کشاورزي ايران است و بيشتر درآمد اقصادي کرمانشاه از اين راه است.در سرتاسر کرمانشاه و به خصوص دشت ماهيدشت ميتوان زندگي غربي را به وضوح ديد. در حوزه شهرستان کرمانشاه دو شهرک صنعتي وجود دارد که بيش از 256 واحد صنعت و توليدي در آن احداث شده است . اين شهرستان به لحاظ نيروي کار ارزان ميتواند فعاليت صنعتي چشم گير ي داشته باشد.
ميزان صادرات مواد غذايي، مصالح ساختماني و صنايع دستي کرمانشاه تنها در 3 ماه نخست سال 1388 مجموع 9درصد از صادرات کل کشور را شامل ميشود.بازارچه مرزي پرويز خان سال 1387 رتبه اول فعاليت را ميان بازارچه هاي مرزي کشور کسب کرد.
شرکت پالايش نفت کرمانشاه
شرکت پالايش نفت کرمانشاهدر سال 1301 وجود نفت خام به مقدار كافي در غرب ايران به اثبات رسيد و از اين زمان فعاليت استخراج و پالايش بااحداث شركت پالايش نفت كرمانشاه كه در آن زمان «پالايشگاه كرمانشاه» نام داشت شروع گرديد.
شرکت پالايش نفت کرمانشاه با توجه به آن که پس از گسترش شهر کرمانشاه در مرکز شهر قرار گرفت ولي يکي از واحدهاي صنعتي سبز صنعت نفت با 126 هزار متر مربع فضاي سبز است.
آب و هوا
کوه پراو بلندترين قله شهر کرمانشاه با 3357 متر از سطح دريا کرمانشاه را از ديد گوناگوني آب و هوائي و قومي و مذهبي هند ايران لقب دادهاند چرا که از لحاظ آب و هوايي داراي چهار فصل در يک زمان است.شهر كرمانشاه داراي اقليم معتدل كوهستاني است.کوههاي عمده شهرستان عبارتند از بيستون ، پرآو که در شمال شرقي شهر کرمانشاه قرار دارند و سفيد کوه که در جنوب شرقي شهر واقع شده است و غار پرآو که شهرت جهاني دارد يکي از بزرگترين غارهاي دنياست در کوه پرآو واقع شده است.
مردم
مردم کرمانشاه به زبانهاي فارسي و کردي کرمانشاهي سخن ميگويند. زبان فارسي در شهر کرمانشاه رايجترين زبان است.
شهر کرمانشاه در قبل از اسلام شهري بزرگ و مشهور به نام کامبادن بود و پس از يورش اعراب اين شهر با نام قرمسين براي مدت يک هزاره به صورت روستايي کوچک در آمد.کرمانشاه يكي از شاهراههاي ارتباطي شرق و غرب و قديميترين راه عبور زائران عتبات عاليات بوده كه به همين سبب تاثيرات شگرف فرهنگي و معنوي برجا گذارده است.اکثريت جمعيت مردم کرمانشاه را کردها که از اقوام اصيل آريايي هستند تشکيل شده و در قرن چهارم ميلادي شهر کرمانشاه که در آن دوران روستاي خوش آب و هوايي بود به عنوان دومين اقامت گاه سلطنتي ساسانيان انتخاب شد.در دوران ساسانيان باغ هاي بزرگي در اين منطقه ساخته شد و تا مدت ها مکان تفريحي شاهان ساساني بوده است.
کُرد اصطلاحي است که در دورانهاي گوناگون معاني گوناگوني به خود گرفتهاست. اين اصطلاح در بيشتر دورانهاي تاريخي معناي رمهگردان ايرانيتبار ميدادهاست و نام قومي خاص به شمار نميآمدهاست.
مردم کُرد در تعريف امروزي از اقوام ايرانيتبار هستند و بسياري از کردها خود را يکي از نوادگان مادها ناميدهاند.که اين نظريه از سوي زبانشناسان و بر پايه شواهد دقيق زبانشناختي رد شدهاست.شواهد زبانشناسي نشان ميدهد که اسلاف مردماني که بعداً خود را کرد ناميدند در مناطقي جنوبيتر از مادها سکونت داشتند.
سوغاتي ها
شيرينيها
بژي و نان شکري.
سوغات
نان برنجي، کاک، روغن کرمانشاهي و نان خرمايي.
صنايع دستي
گليم، گيوه، جاجيم، موج، انواع آلات موسيقي(دف،تنبور،تار،ديوان و سه تار)، چرمو کلاش(گالش يا گيوه).
غذاها
ترخينه، چلوخورشت خلال، کباب دنده کرمانشاهي و آبگوشت کرمانشاهي.