مَراوهتَپه يا مراوه يکي از شهرهاي استان گلستان ايران است.
شهر مراوه در بخش مرکزي شهرستان مراوهتپه استان گلستان ايران و در نزديکي مرز ترکمنستان واقع شدهاست.
جمعيت اين شهر در سال 1383 برابر با 4,321 نفر بودهاست.
شهر مراوه تا مهرماه سال 1386 خورشيدي مرکز دهستان مراوهتپه بود که با تغيير تقسيمات کشوري و ارتقاء بخش مراوهتپه به شهرستان در آن سال اين شهر نيز مرکز بخش مرکزي شهرستان مراوهتپه شد، هرچند تا اسفند 1387 هنوز فرماندار آن تعيين نشده و فرمانداري آن نيز تأسيس و افتتاح نشده و همچنان به صورت بخشداري اداره ميشود. مرکز جديد دهستان مراوهتپه روستاي سوزش است. براساس همان تغييرات همچنين دهستان پاليزان به مرکزيت روستاي قازان قايه در بخش مرکزي (حومه) شهرستان مراوه تپه ايجاد شد. و نيز بخش جديدي به نام گليداغ به مرکزيت روستاي گليداغ و شامل دهستانهاي گليداغ (به مرکزيت روستاي گليداغ) و شلمي (به مرکزيت عرب قره حاجي) در تابعيت اين شهرستان ايجاد شد.
جغرافيا
شهر مراوه از لحاظ جغرافيايي در شمال شرقي کشور واقع شدهاست. اين شهر از طرف شمال به کشور ترکمنستان و از طرف شرق به استان خراسان و از سوي جنوب به شهر کلاله و از طرف غرب به بخش داشلي برون گنبدکاووس منتهي ميشود. مراوه تپه بين دو رشته کوه قرار دارد. در شمال مراوه تپه کوههاي سنگوداغ از شرق به غرب کشيده شده که خط الرأس آن مرز طبيعي بين ايران و کشور ترکمنستان است. ارتفاع قلل آن به 735 تا 813 متر ميرسد.
در جنوب مراوه تپه که بين دو دره رودخانه گرگان و اترک کوههاي کم ارتفاع گليجه داغ و نازلي کشيده شدهاست، که اين ارتفاعات به تدريج به ارتفاعات غربي خراسان منتهي ميشود. (لازم به تذکر است آرامگاه خالدنبي در قله گليجه داغ قرار دارد.)
روستاي مراوه تپه در سال 1379 به شهر تبديل و مراوه نامگذاري شد. اين شهر در سال 1311 توسط آلمانيها نقشه کشي و بناء شدهاست. نام اين شهر از تپه باستاني که در طرف شرق شهر واقع است، گرفته شدهاست. رواياتي در مورد نامگذاري شهر وجود دارد، در اين جا به دو نمونه از آنها اشــــاره ميشود:
1- اين تپه، شبيه تپههايي است در شهر مرو (در ترکمنستان) وجود دارد، بنابراين نام تپه از تپههاي مرو گرفته شدهاست. 2- اين تپه در جنگهاي بين ايران و روسيه براي ديده باني ساخته شدهاست. از داخل شهر مراوه رودخانه اترک عبور ميکند.
جاذبهها
آرامگاه دولت محمد آزادي و مختومقلي فراغي
تپه مراوه تپه که سمبل شهر مراوه ميباشد و نام شهر مزين به آن تپه باستاني است. اين تپه توسط راهزنها درست شدهاست تا بتوانند قافلههايي را که ميآمدند را ديده باني کنند.نيازمند منبع
قيزلز قلعه واقع در 5 کيلومتري مراوه تپه و در کنار روستاي يکه چنار از ديگر مکانهاي تاريخي مراوه تپه ميباشد.
مدرسه سيد قليچ ايشان واقع در روستاي کريم ايشان که از بناهاي دوره قاجاريه ميباشد. اين مدرسه قديميترين ساختمان علوم ديني ترکمانان ايران محسوب ميشود.