اَملَش شهري است در استان گيلان و در شمال ايران.
جمعيت
براساس سرشماري سال 1385جمعيت املش (4,350خانوار) برابر با 15,047 نفر بودهاست.
اين شهر با موقعيت کوهپايهاي، مرکز شهرستان املش و مشتمل است بر دو ناحيه جلگهاي و کوهستاني، که در جهت جنوبي دو شهرستان لنگرود و رودسر واقع شدهاست. بنابراين آب و هواي آن متأثر از دو عامل جغرافيايي، دريا و کوهستان، معتدل مرطوب نيمه کوهستاني است. از لحاظ جغرافيايي – تاريخي، املش ناحيهاي مستعد است که کشف آثاري از سدههاي پيشين، حکايت از پيشينه کهن تاريخي پيش از اسلام آن دارد.
نام املش
نامي است مرکب از دو واژه «ام» و «لش» که «لش» به معني راکد، ايستاده، و«ام» به رود و رودخانه اطلاق ميشود. بنابراين املش به معني رود تنبل و راکد از جريان ايستاده ميباشد.
از چهرههاي صاحب نام اين شهر ميتوان شيخ بهاءالدين املشي صاحب کتاب گوشههايي از تاريخ گيلان که عضو هيات اتحاد اسلام در نهضت جنگل نيز بوده نام برد.
املش با وسعتي حدود 5/469 کيلومتر مربع در 16 کيلومتري شهرستان رودسر واقع گرديده، فاصله املش تا مرکز استان 75 کيلومتر است، آب و هواي املش به علت قرار گرفتن در کنار ارتفاعات سرسبز و ييلاقات بسيار مطبوع ميباشد. قوميت مردم املش گيلک با لهجه بيه پيش (شرق گيلان) و گويش املشي تکلم ميکنند. مردم املش داراي مذهب اثني عشري ميباشند
مجاورت شهر املش با رودخانه شلمانرود و به علت راکد بودن آب اين رودخانه باعث گرديد تا در گذشته مردم املش عمدتاً در بخش کشاورزي و دامپروري فعاليت دارند و آثار کشاورزي بدست آمده در اين منطقه نشانگر فعاليتهاي کشاورزي در 1500 سال قبل ميباشد، از محصولات عمده کشاورزي ميتوان برنج، چاي، گندم، فندق، مرکبات. گياهان دارويي، فرآوردههاي دامي و عسل و ابريشم را نام برد اما قسمت اعظم زمينهاي کشاورزي زير کشت چاي و برنج است و محصولات چاي املش حدود 32? کل توليد کشور ميباشد عرضه محصولات بدست آمده در روز سه شنبه انجام ميشود و سه شنبه بازار املش نمونه کاملي از بازارهاي سنتي گيلان ميباشد که مردم اين منطقه با حضور گسترده رونق خاصي به آن ميبخشند، مردم املش روزهاي بازار را گالش بازار مينامند. اين بازار در تمامي طول سال در روزهاي سه شنبه برقرار و اگر اين روز با مناسبتهاي مذهبي برخورد کند فقط نيمي از روز درآن به داد وستد ميپردازند
جاذبههاي گردشگري
تالاب زربيجار با پوشش گياهي مردابي زيستگاه پرندگان مهاجر
برج تاريخي (ميل) امام با ارتفاع 7 متر
غار لياروي واقع در روستاي لياروي بلوردکان املش
مناطق ييلاقي و باغات زيباي چاي و کوهپايههاي بسيار با صفا هر بينندهاي را مسحور ميکند
بناهاي تاريخي از دوران فئودالي در مرکز شهر املش
آداب و رسوم خاص مردم اين منطقه اعم از سه شنبه بازار ، مراسم هاي آئيني و...
جنگلهاي سر سبز بلور دکان و مراتع هالي دشت، خسيبدشت ،قله ناتشکوه ،قله آغوزي و.. که در مسير املش و ييلاقات واقع است جلوههاي زيباي از طبيعت را در خود داراست.