شَلمان يکي از شهرهاي استان گيلان در شمال ايران است. اين شهر در بخش کومله شهرستان لنگرود قرار دارد.
براساس سرشماري سال 1385 جمعيت شلمان (1,716 خانوار) برابر با 5,651 نفر بودهاست.
شلمان در مسير رودسر – لاهيجان، در شرق استان گيلان واقع شدهاست و متشکل از محلههاي: «بالا محله»، «بيجارپشت محله»، «خالجير»، «سيدعلي کيا» و «قاضي محله» , شوره باغ و آباجي محله ميباشد.
زبان
مردمان شلمان به «گويش گيلکي شرق گيلان» (لهجه شلماني) صحبت ميکنند.
کشاورزي
«دوشنبه بازار» شلمان نيز، نزديک به يک دههاست که در روزهاي دوشنبه، به سبک و سياق ساير بازارهاي محلي گيلان، در مرکز اين شهر برگزار ميشود. «برنج» محصول عمده شلمان و پرورش کرم ابريشم نيز در آن رونق خاصي دارد.
اراضي شلمان، از نوع اراضي جلگهاي استان محسوب شده که به دليل مساعد بودن شرايط اقليمي، خاکهاي آبرفتي و دسترسي به منابع آب، مهم ترين کانون فعاليت کشاورزي بوده و عموماً زير کشت محصولاتي از قبيل برنج، چاي، پرورش کرم ابريشم، انواع سبزيها، صيفي و مرکبات قرار دارند.
با بارش بارانهاي سيل آسا در اواخر شهريور ماه و اوايل پاييز هر سال و طغيان رودخانه, خسارات پر شماري به زمينهاي کشاورزي روستاييان و طبيعت و محيط زيست وارد ميآيد.
مناطق ديدني
از مناطق ديدني شلمان ميتوان به باغ فلات (باغ کشاورزي)و مسير رودخانه شلمان رود در خليفه محله آن اشاره کرد.
شلمان رود
رودخانه «شلمان رود» از کوههاي البرز (ناتشکوه) سرچشمه گرفته و با گذر از مناطق کوهستاني و جلگهاي، از جمله شلمان، سرانجام به درياي خزر ميريزد. اين رود, شلمان را به دو بخش شرقي و غربي تقسيم کردهاست. قاضي محله, سيد علي کيا و خالجير در قسمت غربي و مرکز شهر «بازار» , بيجارپشت محل و بالا محله در ضلع شرقي اين رود واقع شدهاند.
بواسطه رودخانه معروف شلمان رود، روزگاري «صيد ماهي»، يکي از راههاي امرار معاش عده زيادي از اهالي منطقه بوده، اما امروزه با کاهش ماهيان استخواني و غضروفي، صيد تنها برخي از گونه ماهيان، آن هم به صورت تفنني در آن صورت ميپذيرد.
اين رودخانه در ورود به جلگه در عرض کمي در بستر آبرُفتي عريضي جريان دارد. از حدود چند صد متر بالاتر از پل شلمان، روي محور جاده لنگرود- رودسر، بستر رودخانه تنگ با ديواره نسبتاً بلند است. جنس بستر در اين ناحيه مارن ساحلي است. بعد از اين ناحيه، رودخانه در مسيري از آبرفتهاي دانهريز، با پيچوخمهاي زيادي تا درياي خزر جريان دارد.
پل خشتي شلمان
«خشتِ پلِ شلمان رود» بر سر راه قديم بر روي رودخانه شلمان. از اين پل که ظاهراً 4 دهانه داشتهاست، آثاري در 100 متري جنوب پل بتوني و آهني کنوني، نرسيده به زمين فوتبال شلمان ديده ميشود.