فيروزآباد شهري است در استان فارس ايران. اين شهر مرکز شهرستان فيروزآباد است. شهر فعلي در نزديکي شهر تاريخي گور ساخته شدهاست. فيروز آباد يکي از مکانهاي پرظرفيت براي گردشگري است. از ديدنيهاي فيروزآباد ميتوان به موارد زير اشاره کرد:
کاخ اردشير بابکان
قلعه دختر
پيشينه فيروزآباد
شهري که امروزه فيروزآباد ناميده ميشود در گذشته، گور نام داشتهاست. براساس منابع تاريخي معتبر، شهر گور يا جور يا اردشير خره را اردشير بابکان ساخت و آن را تختگاه خود قرار داد. پس از مرگ اردشير به سال 241 ميلادي، الگوي ساختماني اين شهر که دايرهاي شکل بوده مورد تقليد فراوان واقع گرديده و تا سدههاي ميانه، نزديک به چهار صد شهر بدين صورت ساخته شد و حتي شهري با اهميت همچون دارابگرد با اين سبک و سياق بنا گرديد که بقاياي آن تاکنون برجاي مانده است.
ابن بلخي که يک هزار سال قبل فارسنامه را تاليف کردهاست مينويسد: فيروزآباد که قديم آن را گور ميناميدند به روزگار کيانيان شهر بزرگي بوده و حصاري عظيم داشت. اسکندر ذوالقرنين چون به پارس حمله کرد چندان که کوشيد نتوانست به حصار شهر گور رخنه کند لذا جهت رودي را که از سر کوه ميآمد، به طرف شهر برگرداند و در شهر جاري ساخت تا آن که تمام شهر گور درآب غرق شد.
فيروزآباد نسبت به زمينهاي اطرافش در گودي واقع شدهاست لذا باآب رودخانهاي که اسکندر درشهر جاري ساخت، اين شهر به يک درياچه تبديل شد واين درياچه قرنها باقي بود تا اين که اردشير با تمهيداتي آب درياچه را تخليه کرد و شهر جديدي به جاي شهر گور بنا نهاد و نام آن را اردشير خوره ناميد. اردشير خوره در زمان حمله اعراب به ايران ويران شد تازماني که عضدالدوله ديلمي (گيلاني) برخلفاي عرب تسلط پيدا کرد و به آباداني ويرانههاي اعراب همت گماشت. اين شهر از آن به بعد فيروزآباد ناميده شد. شايد بيش از 70درصد ساکنان شهرستان فيروزآبادرا ترک زبانان تشکيل بدهند که همان عشاير هستند که در اين شهر ساکن شدهاند.اين شهرستان داراي موقعيت جغرافيايي بسيار خوبي ميباشداما به علت بي توجهي از محروميت در تمام زمينه هارنج ميبرد در صورتي که داراي پتا نسيلهاي بسيار بالايي نسبت به ديگر شهرستانهاي استان وحتي کشور ميباشد. و به همين دليل اکثر فيروزآباديهاي اصيل و فارس زبان به شهرهاي بزرگتري چون شيراز مهاجرت کردند و همچنان در حال مهاجرت هستند.
شهرستان فيروزآباد به مرکزيت شهر فيروزآباد با وسعت 3542 کيلومتر مربع 8./2 درصد کل مساحت استان فارس را به خود اختصاص دادهاست، اين شهرستان از شمال به شهرستانهاي شيراز و کازرون از غرب به فراشبند و از جنوب به شهرستان قيروکارزين و از شرق به جهرم محدود ميشود که بر اساس آخرين تقسيمات کشوري داراي دو نقطه شهري (فيروزآباد- ميمند) و دو بخش مرکزي و ميمند و پنج دهستان (احمد آباد، جايدشت، خواجهاي، دادنجان، پرزيتون) و داراي 271 آبادي داراي سکنه و خالي از سکنه ميباشد.
فيروزآباد به گواهي تاريخ يکي از شهرهاي مهم و باستاني اقليم پارس بوده که در دوران امپراتوري هخامنشي تا غلبه اسکندر مقدوني از مناطق آباد و مهم بوده و بعد از تسلط اسکندر و جانشينان او به صورت مرکز مقاومت عليه حکمرانان يوناني درآمده و سالهاي متمادي پناهگاه آزادمردان و ميهن پرستان و عناصر استقلال طلباني بوده که نميخواستند از بيگانه اطاعت کنند. مردم اين شهرستان همچون گذشته زماني که شعار اسلام خواهي و استقلال طلبي مردم ديگر نقاط ايران زمين را شنيدند با حمايت خود از انقلاب اسلامي و نفرت از رژيم ستمشاهي اولين شهري بود که پايگاه ساواک در آن به تصرف درآوردند.
در سالهاي جنگ تحميلي با حضور همه جانبه خود در جبهههاي نبرد بيش از 500 شهيد و 1500 جانباز تقديم انقلاب اسلامي کردند. عشاير غير ساکن حدود هشت ماه از سال را در اين شهرستان در مناطق قشلاقي و ييلاقي سپري ميکنند که داراي فرهنگ خاص خويش ميباشند. وجود خاک مرغوب و شنهاي حاصلخيز عليرغم کمبود آب شرب و زراعي محيطي مساعد ساخته که بيش از 35? از مردم به کارهاي کشاورزي اشتغال دارند و اين شهرستان يکي از قطبهاي مهم کشاورزي به شمار ميرود. و در کنار کشاورزي و دامداري که شغل اصلي عشاير ميباشد و از منابع ارتزاق آنها ميباشد نيز رواج دارد و تقريباً 20? جمعيت را به خود مشغول کردهاست.
جاذبههاي گردشگري وميراث فرهنگي:
- آثار تاريخي، فرهنگي: شهر گور، کاخ اردشير بابکان (آتشکده)، قلعه دختر، امام زاده داوود، مناره شهر گور، سنگ نگاره مراسم تاجگذاري(نقش رستم)، سنگ نگار تن به تن
- جاذبههاي طيعي و تفرج گاهها: آبشار، خرقه، چهل چشمه حنيفان، رودخانه تنگاب، تنگ رودبال و هايقر