سَنَندَج مرکز استان کردستان در غرب ايران است. نام سنندج دگرگون شده سنهدژ است. جمعيت اين شهر بر پايه سرشماري عمومي نفوس و مسکن سال 1385، برابر با 850,000 نفر بودهاست.
پارک آبيدر، خانه کرد، موزه سنندج، بالاي ديدگاه، بازار سرپوشيده و سد قشلاق از نقاط ديدني شهر سنندج هستند.
شهر سنندج در دشت قشلاقِ منطقه کوهستاني زاگرس، در جنوب استان کردستان، در ارتفاع 1450 تا 1538 متري از سطح دريا قرار دارد و کوههاي گرديبريان، کچکرش، آبيدر بزرگ و چشمه آقائي آن را احاطه کردهاند. رود قشلاق به طول 95 کيلومتر از سه کيلومتري مشرق سنندج عبور ميکند.
پيشينه
محل کنوني سنندج را به علت واقع شدن در دامنه و سينهکش کوه، در قديم سنه ميخواندند و چون قلعه آن از لحاظ نظامي اهميت زيادي داشته، آن را سنهدژ (قلعهاي در پاي کوه) ميناميدند که کمکم به سنندج بدل شد.
شهر سنندج تقريبآ در نيمه نخست سده يازدهم بنا شدهاست. در 1040 هجري در زمان شاهصفي، سليمانخان (پسر ميرعلمالدين بن تيمورخان اردلان) حاکم کردستان شد و شهر سنندج کنوني را ساخت و آنجا را سنهدژ ناميد.
صنايع
شهر سنندج داراي نيروگاه سيکل ترکيبي و کارخانههاي متعدد است.
شرکت تراکتورسازي کردستان نيز که در سنندج مستقر است در تاريخ 15/4/84 به ثبت رسيدهاست و در حال حاضر تراکتورهاي موردنياز استانهاي غرب ايران را تأمين ميکند.
صنايع کارخانهاي نساجي، کفاشي، چرمسازي، توليد شير پاستوريزه، کاغذسازي، توليدات شيميايي، توليدات برق و الکترونيک و فلزي، توليدات کاني غير فلزي، فرآوردههاي غذايي و داروسازي از جمله صنايع شهرستان سنندج هستند. در اين شهرستان معادن زيادي نيز وجود دارد که به علت مرغوبيت جنبه صادرات دارند.
شهر سنندج داراي فرودگاهي به نام فرودگاه سنندج است. واحد سوختگيري اين فرودگاه در زميني به مساحت هفت هزار متر مربع احداث شده که داراي پنج مخزن و دو واحد ذخيرهسازي است و (در سال 1388 خورشيدي) در طول روز سوخت شش فروند هواپيما را تامين ميکند.
شهر سنندج يکي از مراکز مهم قاليبافي ايران است که قاليهاي آن به صورت بسيار ظريف و تکپود با گره متقارن بافته ميشود.
سد مخزني وحدت (قشلاق)، که در ده کيلومتري شمال شهر بر رودخانه قشلاق احداث شده و درياچه وحدت را به وجود آوردهاست، آب آشاميدني اهالي سنندج را تأمين ميکند.
از آن جا که شهر سنندج در فقر صنعتي به سر مي برد، مردم اين شهر بي صبرانه منتظر آغاز عمليات اجرايي طرح ساخت مجتمع پتروشيمي هستند. مجتمع پتروشيمي کردستان در جاده سنندج- کرمانشاه و در فاصله 6 کيلومتري روستاي «سرنجيانه» سنندج ساخته خواهد شد و بزرگترين واحد صنعتي اين شهر به شمار ميرود. مجتمع پتروشيمي کردستان، يکي از 8 مجتمع پتروشيمي است که در مسير خط لوله اتيلن غرب، در استانهاي غربي ايران ساخته ميشود.