شهرستان شازند (همچنين شهرستان سربند) يکي از شهرستانهاي استان مرکزي ايران است. مرکز اين شهرستان، شهر شازند است که در 33 کيلومتري جنوب غربي اراک قرار دارد. اين شهرستان با استانهاي همدان و لرستان هم مرز است و داراي آب و هواي کوهستاني است. داراي صنايع مهمي از جمله پالايشگاه، پتروشيمي، نيروگاه برق و کارخانه قند است.
شازند در قديم ادريس آباد نام داشتهاست، اما کم کم به واسطه کوهي در نزديکي آن، به شاه زند معروف شدهاست. زرتشتيان منطقه عقيده داشتهاند که کيخسرو و پهلوانان نامي ايران در اين کوه از نظرها پنهان شدهاند. بعد از انقلاب، به واسطه موج شاه ستيزي، نام شهرستان به شهرستان سربند تغيير يافت که اشاره به منطقه سربند در غرب اين شهرستان دارد.
آب و هواي شازند سرد و کوهستاني است که تابستانهاي معتدل و زمستانهاي سردي را به همراه دارد. سردترين نقطه استان مرکزي در اين شهر است. به علت بارندگي فراوان در اين شهر و روستاها و کوههاي اطراف آن در منطقهاي بالاتر از بخش هندودر اين شهرستان مکان مناسبي براي ايجاد پيست اسکي بوجود آمد که بعد از ساخت اين پيست اين منطقه در زمستان به عنوان يکي از جاذبههاي توريستي شهر مطرح است. از ديگر جاذبههاي توريستي شهرستان ميتوان به سراب عباس آباد اشاره کرد که حجم آبي که از زير کوه ميآيد جالب توجهاست و اخيرا باعث ايجاد پارک بزرگي شدهاست.از بناهاي تاريخي اين شهر ميتوان به امامزاده سهل بن علي اشاره کرد.
تقسيمات کشوري
اين شهرستان داراي سه بخش با نامهاي بخش مرکزي، بخش سربند و بخش زاليان است و در مجموع هشت دهستان دارد:
دهستانهاي بخش مرکزي شهرستان شازند:
دهستان آستانه
دهستان قره کهريز
دهستان کوهسار
نقطه شهري: شازند و آستانه
دهستانهاي بخش سربند شهرستان شازند:
دهستان هندودر
دهستان مالمير
نقطه شهري: هندودر
دهستانهاي بخش زاليان شهرستان شازند:
دهستان پل دوآب
دهستان زاليان
دهستان نهرميان
نقطه شهري: توره
همچنين فرمانداري اين شهرستان از نظر تعداد روستاي تحت پوشش يکي از بزرگترين فرمانداريهاي کشور ميباشد.
جمعيت
بنابر سرشماري مرکز آمار ايران، جمعيت شهرستان شازند در سال 1385 برابر با 120102 نفر بودهاست.
صنايع
نيروگاه حرارتي شازند, پتروشيمي اراک, پالايشگاه هفتم تير شازند کارخانه قند شازند