[hlOstan]

قورچی باشی(مركزي)

  • جمعیت :
    1603
  • کد تلفن :
    866

قورچي‌باشي شهري است در بخش کمره شهرستان خمين استان مرکزي ايران. اين شهر تا مرکز شهرستان خمين 22 کيلومتر فاصله دارد.تاسيس شهرداري اين شهر به سالهاي اخير باز مي‌گردد و تقريبا مي‌توان گفت هنوز حال و هواي روستا گونه خويش را حفظ کرده است. ساختار اين شهر در ابتدا از دو روستا تشکيل شده بود که نامهاي انها عبارتند از "قورچي باشي " و "قلعه سيبک" که قورچي باشي قسمت شرقي و قلعه سيبک قسمت غربي اين شهر را تشکيل داده اند.اين شهر در مسير عبوري خمين به شازند قرار دارد که در اين اواخر نيز با تکميل شدن قسمتي از راه‌ها در مسير عبوري از راهها اين شهر به شهر ازنا ( لرستان ) نيز ارتباط پيدا کرده است.

نام قورچي‌باشي بر دو نظر واقع شده است در کتابهاي علمي مي خوانيم نام اين شهر از زمان صفويه بر روي اين شهر باقي مانده که نام يکي از افسران ارشد بوده و معناي ان " سردار اسلحه داران" است و خود اين کلمه يک کلمه مغولي است ولي نظر اهالي قديمي نام اين شهر بر اين منوال است که اين منطقه در قديم داراي اب و هواي خوشي بوده است و به همين دليل مورد هجوم افرادي از قبيله‌هاي مختلف قرار گرفته و هر کس يک منطقه از اين دشت را تصرف کرده و به تبع نام ان را قوروق چي باشي قرار داده اند ولي بعد ها به قورچي باشي تغيير نام داده که البته نظر اول سنديت بيشتري دارد و در واقع مي‌توان گفت نظر دوم هيچ سنديتي ندارد و فقط نظر عوام شهر را در بر مي‌گيرد .

موقعيت اين شهر در مرکزيت يک دشت وسيع قرار دارد که توسط کوه‌هايي احاطه شده است که مي‌توان از ميان اين کوهها به کوههاي معروفي به نامهاي الوند(طويل ترن کوه استان مرکزي)،بيشه علي(مرتفع ترين کوه منطقه و محل تفريح اهالي)،يامبولاق، کلنگه، شير خاني و کوه سياه اشاره کرد.

فعاليت اغلب اهالي اين شهر بر کشاورزي و دامپروري واقع شده است . خاک اين منطقه با وجود حدود150 چاه آب عميق و دهها قنات بسيار حاصلخيز مي‌باشد و محصولاتي چون گندم ، جو ،گلزا و لوبيا بيشترين محصولات اين شهر را تشکيل مي‌دهند . و محصولات ديگري چون سيب زميني ، هويج، پياز و ساير اقلام نيز در اين منطقه به عمل مي ايند که تقريبا مي‌توان گفت اين محصولات صرفا به مصرف خانگي مي‌رسند ، خالي از لطف نيست که گفته شود در زمان هاي گذشته اين منطقه صرفا داراي باغات ميوه بسيار بوده که با امدن محصولي چون لوبيا که مي‌توان گفت از بهترين نوع لوبياي موجود در کشور است و اغلب به نام لوبياي خمين در عوام نامبرده مي‌شود( در حالي که خمين کشت لوبياي بسيار پاييني را دارد و محصول اين شهر پياز است) اکثر درختان اين منطقه قطع شده و به زمين هاي مسطح تبديل شده اند. دامپرورري در اين منطقه نيز بيشتر در شمول دو حيوان گاو و گوسفند است و کمتر مشاهده مي‌شود حيوان ديگري در اين شهر پرورش داده شود.ناگفته نماند که دامپرورري در اين منطقه هنوز به درجه صنعتي و دامداري هاي بزرگ نرسيده است و هنوز هم حيوانات در محدوده شهر و داخل منازل نگه داري مي‌شوند.

در قديم گروهي از ساکنان قورچي‌باشي را ارمنيان تشکيل مي‌دادند.ذکر اين نکته خالي از لطف نيست که ارامنه اين شهر همراه مسلملنان در اين شهر تا پيروزي انقلاب اسلامي زندگي مي‌کرده اند و پس از پيروزي انقلاب اين شهر را ترک گفته اند و قبرستان مخصوص ارامنه در اين شهر که با نام قبرستان ارامنه در بين مردم مشهور است در شرقي ترين قسمت اين شهر هنوز پا بر جاست و در سالهاي اخير نيز از طرف سازمان ميراث فرهنگي به عنوان اثر تاريخي ثبت شده است .

اين شهر يکي از آخرين شهرهاي در حال گازکشي در استان مرکزي است و کتاب‌خانه آن هم در حال تأسيس است.پمپ بنزين اين شهر نيز در حال تاسيس است و رايزني هايي نيز درباره دانشگاه ازاد اين شهر در حال انجام است . دانشگاه پيام نور اين شهر نيز احداث شده است که به علت پيدا نشدن مکان مناسب در روستاي چهار چشمه احداث گرديده و هم اکنون نيز فعاليت مي‌کند . کارخانه لبني متين صبح نيز در شهرک صنعتي اين شهر در حال احداث است. سالن ورزشي نيز در دست ساخت است .

شهر قورچي‌باشي يک کارخانه توليد فرآورده‌هاي لبني با زيربنايي برابر با 4 هزار متر مربع دارد.همچنين در نزذيکي اين شهر کوهي با نام بيشه قرار دارد که در بين شهروندان به بيشه علي(ع) معروف است که از دير باز محل تفريح و سپري کردن اوقات فراغت اهالي اين منطقه بوده است.اين کوه هم اکنون در استان داراي شهرت زيادي است ،همه ساله افراد زيادي براي گردشگري به اين مکان خوش آب وهوا سفر مي‌کنند.

نظرات
در صورتیکه اطلاعات و یا تصویری برای این شهر دارید لطفا از طریق این فرم برای ما ارسال نمایید.
پست الکترونیک :
متن یا عنوان :
عکس :     
     
متن تصویر را وارد نمایید :