نَراق شهري است در استان مرکزي ايران.
شهر کوچک نراق از نظر تقسيمات کشوري بخشي از شهرستان دليجان و در محدوده استان مرکزي است. اين شهر، حد فاصل شهرستانهاي قم، کاشان و دليجان قرار دارد و از مناطق کوهستاني و سردسير ميباشد.
شهر نراق در 15 کيلومتري مسير دليجان به کاشان واقع شده داراي طول جغرافيايي 50 درجه و 40 ثانيه و عرض 33 درجه و 59 ثانيه و ارتفاع يکهزار وششصدو پنجاه متري 1650 از سطح دريا ميباشد از سال 1339 به بعد با تأسيس شهرداري از نظر تقسيمات کشوري شهر محسوب گرديد. شهر به علت محاصره از سه طرف توسط کوهها داراي آب و هواي کوهستاني است از طرف شمال به کوه ال و از سوي باختر در 18 کيلومتري به شهر دليجان و از طرف جنوب به روستاي سينقان و از سوي خاور در 22 کيلومتري به مشهد اردهال، 40 کيلومتري به نياسر و در 70 کيلومتري به کاشان منتهي ميگردد وسعت شهر حدود هفتاد کيلومتر مربع و ميزان بارندگي در سال تقريباً 200 ميليليتر ميباشد.
آب انبارهاي شهر نراق يکي از شاهکارهاي معماري دوره قاجار هستند. اين آبانبارها در هر سه محله نراق يعني محله بالا، محله پائين و محله بازار ديده ميشوند.غار چالنخجير در 5 کيلومتري باختر نراق از نقاط ديدني آن است.
در سال 1974 يک شهابسنگ 2,7 کيلوگرمي در نراق به زمين افتاد. اين شهابسنگ از سقف آزمايشگاه مدرسهاي در نراق گذشت.
در مورد نام نراق گروهي بر اين باورند که نام نراق از ستارهاي گرفته شدهاست و گروهي ديگر معتقدند که: نراق به معناي «نر» يا «نره» که به معناي برآمدگي و بلندي زمين است. شايد به لحاظ اينکه سلطانآباد (اراک) را به نام عراق ميشناختند و شهر نراق در بلندترين نقطه عراق (اراک) قرار داشت آن را «نر عراق» يا نره عراق» نام نهادند و به مرور زمان، «نر عراق» به «نراق» تغيير نام يافت.
پيشينه
اين شهر کوچک در گذشته از موقعيتي خاص برخوردار بود، زيرا در مسير جاده ابريشم قرار داشت و داراي موقعيت راهبردي اقتصادي و تجاري بود و از ديرباز مورد توجه مردم شهرهاي اطراف قرار گرفته بود.
نراق از شهرهاي قديمي و تاريخي کشور ايران به شمار ميرود. ابن بطوطه قدمت اين شهر را به 700 سال گفتهاست. صاحب «بستان السياحه» يکصد و ده سال پيش درباره اين شهر گفت: نراق بر وزن عراق قريهاي است قصبه مانند و محلي است خاطرپسند از توابع کاشان، آبش کم و باغاتش فراوان. آن قريه در دامن کوه اتفاق افتاد و سه طرفش في الجمله گرفته و سمت مغربش به غايت گشتادهاست. قرب هزار باب خانه در اوست و چند مزرعه مضافات اوست و مردمش شيعي مذهب و... مولانا مهدي صاحب تصانيف مفيده از آنجا بودهاست.
نراق امروزي پس از اسلام و توسط شخصي به نام «ريشبلند» بنا شده و بلندترين منطقه عراق عجم بودهاست.
بناهاي تاريخي
نراق بناهاي تاريخي بسياري دارد از جمله آن بناي مسجد جامع، بناي ساختمان و بقعه امامزاده يحيي و امامزاده سليمان که از فرزندان امام علي به شمار ميروند و ساختمان و بقعه امامزاده زبيده خاتون که دختر امام جواد ميباشد و همچنين بناي ساختمان و بقعه امامزاده سلطان علي که فرزند امام محمدباقر ميباشد.قنات وقفي حاج الله داد، موزه آب شهر نراق در محل آب انبار حاج عبد الباقي، کاروانسرا و بازار شمسالسلطنه و کاروانسراي حاج مهدي از ديگر بناهاي ديدني نراق هستند. دره آبشتا و آبشار گيسو از نقاط ديدني طبيعي نراق هستند.